4. YENİLENEBİLİR ENERJİ
Enerji depolama ile, bir yandan enerjinin kullanıldığı alanlarda oluşan atık enerjiyi depolama, diğer yandan, yalnız belirli zamanlarda enerji verebilen yenilenebilir enerji kaynaklarının enerjisini depolayarak, enerji temin zamanı ile talebi arasında doğabilecek farkı gidermeye amaçlamaktadır.
Enerji formunun başka bir enerji formunda veya aynı formda daha sonra tekrar kullanılmak üzere saklanmasına enerji depolama denir.
Enerji kaynakları sanayi ve medeniyetin daha fazla ilerlemesini sağlar. Enerji sistemleri, enerji kaynaklarını faydalı enerji taşıyıcılarına dönüştürülmesine izin vererek şirketler ve ekonomiler için önemli bir rol oynar. Örneğin, elektrik enerjisi çeşitli enerji kaynakları (fosil yakıtlar, nükleer enerji, yenilenebilir enerji kaynakları) kullanılarak, enerji santralleri (nükleer santraller, fosil yakıtlı santraller, yenilenebilir enerji kaynaklı santraller) vasıtasıyla üretilir. Çoğu zaman ise bu enerji santralleri, enerji depolama sistemleri ile koordineli bir şekilde çalışır.
YENİLENEBİLİR ENERJİ
Enerji depolama sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasını ve tüketim tesislerinin yedek güç ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktadır. Lityum-iyon & sodyum-iyon, akış bataryaları, hidrojen vb. üretim ve tüketime bütünleşik farklı elektro kimyasal ESS sistemleri ile enerji verimliliği ve enerji arz güvenliğine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Karbon Ayak İzi Azaltma: Enerji depolama sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olur. Fosil yakıtların kullanımını azaltırken, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bu da çevresel sürdürülebilirliği artırır ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunur.
Enerji Depolama Sistemleri Detaylı Bilgi İçin Tıklayın: